Blauwe Economie, Gunther Pauli

Blauwe Economie, Gunther Pauli

Zoekt u voor de sint of kerst nog een mooi inspirerend cadeau wat aanzet tot innovatieve ideeën voor een duurzamere wereld? Mijn tip: Blauwe Economie van Gunter Pauli, 10 jaar, 100 innovaties, 100 miljoen banen. 

blauwe economie

“Laten we niet meer van de aarde vragen. Laten we meer doen met wat de aarde biedt”.

Fantastisch te lezen dat er projecten uit het niets groot zijn geworden door inzet van natuurkundige technieken en processen. Geen chemie, maar de natuur heeft onze toekomst. Wist u waarom een zebra zwart-wit gestreept is? En dit in Zimbabwe de termietenheuvel als inspiratie heeft gediend om een winkelcentrum en kantoorgebouw te realiseren zonder airco? Raad eens wat voor jaarlijkse besparing op de energiekosten dit oplevert (passief ipv actief koelen).

De heer Pauli beschrijft ook waarom veel innovaties helaas niet tot de markt kunnen toetreden. De huidige MBA-ers zijn getraind om een aantal managementprincipes die de dood in de pot zijn voor deze innovaties. We moeten niet naar verbeteringen in bestaande processen, want dan is het eindproduct iets beter dan het oude, maar niet anders beter, tegen lagere kosten. Lagere kosten omdat juist gebruik wordt gemaakt van natuurkundige processen.

Te inspirerend om te laten liggen en kijk waar kansen liggen in uw bedrijfstak. Waar is afval het te gebruiken, hoe kunnen passief omgaan met energievraagstukken??

“Als we onze kinderen alleen maar leren wat wij weten, kunnen ze het nooit beter doen dan wij”.

Reacties zijn gesloten.