Innovatiekracht ook bij u in het bedrijf?

Innovatiekracht ook bij u in het bedrijf?

Wat wordt er jaarlijks geïnvesteerd aan innovatie / nieuwe producten. Ik ontdek dat fabrikanten hier meer op inzetten dan onderhoudsbedrijven (applicateurs). Ik heb hier nooit zo bij stilgestaan, maar het verbaasd mij. Zo had ik afgelopen week een aantal gesprekken, enerzijds een fabrikant, anderzijds een uitvoerende partij.innovatie

Fabrikanten moeten de tussenhandel overtuigen van hun betere (sub)product. Deze tussenhandel of onderhoudsbedrijven blijven veelal bij het oude vertrouwde. Er lijkt wel of zij minder genegen zijn mee te veranderen in de veranderende wereld. Zij veranderen pas als de opdrachtgever er om vraagt. En wat gebeurt er dan nog steeds: de vertegenwoordiger van de fabrikant loopt de deur van de opdrachtgever plat.

In mijn optiek zou hij de deur van zijn appliateur moeten plat lopen en zouden zij gezamenlijk een duurzaam concept moeten aanbieden aan de opdrachtgever(s). Hiermee vormen ze een keten, die ook een gezamenlijke resultaat neer kan zetten (en daarmee zijn de driehoeksgaranties vanzelfsprekend historie).

Meer en meer kom ik er achter dat de bouwwereld anders werkt dan de wereld van bijvoorbeeld auto’s of electronica. Je koopt immers een Ford of Philips en gaat dan ook niet als koper in gesprek met de toeleveranciers. Je krijgt 3 jaar garantie op het product en koopt al dan niet meer zekerheid bij door een verlengde garantie af te sluiten.

Mijn pleidooi is dan ook om vertegenwoordigers van fabrikanten vooral na te laten denken over een totaal product en niet een halffabrikaat. Onderhoudsbedrijven kunnen samen met deze fabrikanten een onderscheidend totaalproduct aanbieden, maar dan zullen zij een bredere vakkennis in huis moeten halen om dit waar te kunnen maken.  Samen kunnen keuzes gemaakt worden waardoor onderscheidend vermogen ontstaat en niet wachten tot een opdrachtgever dit van hen vraagt. Als dit dan ook nog tegen de laagste prijs aangeboden kan worden dan is zorg om omzet geen issue meer.

Zo verbaasd mij dat FSC hout toepassen (of ander duurzaam gekapt hout) niet een vanzelfsprekendheid is, maar door opdrachtgevers moet worden geëist. Laten we kappen met het invullen van de vraag van een opdrachtgever, maar beginnen met zaaien voor duurzame betaalbare concepten van een TCO-gedachte van de hele ontwikkeling, realisatie en exploitatie van vastgoed.

Reacties zijn gesloten.