Energielabels voor particulieren

Energielabels voor particulierenenergielabel

Vanaf 1 januari jl. is het verplicht bij verkoop een energielabel te overhandigen. Dit label is gebaseerd op enkele algemene woningkenmerken en slechts 10 energetische kenwerken. De particulier logt in met zijn DIGID (klik hier), voert afwijkingen ten opzichte van de vooraf ingestelde waarde door, en kiest een erkend deskundige om zijn label goed te laten keuren.

De media staat vol over deze methode, het is fraudegevoelig en staat in schril contrast in vergelijk met de verplichtte Energie-Index voor een verhuurder, waar ruim 200 kenmerken moeten ingevoerd, deels na een opname in de woning en van tekeningen. De bewijslast is dan ook veel strenger bij een E.I.-rapport dan het nieuwe eenvoudige energielabel.

Desondanks help ik particulieren graag met dit verkrijgen van dit label. Velen zien het als een verplichting, maar willen niet een boete van € 405,=. Samen met de particulier verzorg ik de aanvraag, maar de foto’s die nodig zijn en meld het label voor ze af, zodat ze doorkunnen met de verkoop van de woning. Ook kunnen particulieren mij selecteren als erkend deskundige. Wilt u uw eigen woning ook afmelden, zoek dan in de applicatie op “Koster”, en ik zorg voor dit label van uw woning.

Of een energielabel een potentiële koper het kopen van zijn droomwoning  beïnvloed, lees dit artikel van TIAS. De discussie met voors en tegens zal het besef aanwakkeren bij consumenten, en zij zullen dit meer en meer mee laten wegen als er voldoende aanbod wat voldoet aan hun zoekcriteria. 

Reacties zijn gesloten.